perjantai 10. huhtikuuta 2015

ESINEET: Suvi, Elina, Jaakko

Esine 1 : Hämeen Kansa, sosiaalidemokraattinen työväenlehti, 1943

Vuonna -43 käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välistä jatkosotaa, joka kesti 25.6.1941- 19.9.1944. Saksalaisia oli mukana tukemassa Suomea. Lehdessä kerrotaan, kuinka Suomen 4- miehinen partio tuhosi 30-miehisestä vihollisjoukosta 12 miestä.
Artikkeleissa on propagandaa ja Suomen hengen nostatusta. Neuvostoliitosta ei kerrota mitään, mikä voisi huolestuttaa Suomea.
Isoin otsikko lehdessä koski Englannin kommunistipuolueesta jota ei hyväksytty Englannin työväenpuolueen jäseneksi. Tällä yritetään kiinnittää suomalaisten huomio Suomen sodasta. Luulisi kuitenkin, että Suomen sota olisi kiinnostavampi kuin ulkomaan asiat.





Esine 2 : Kauppakirja vuodelta 1901 koskien Viipurin läänissä

Valkjärven pitäjässä sijaitsevaa Veikkolan tilaa. Tila on ostettu Suomen valtiolta, joka on ensiksi ostanut maa-alueet silloiselta vapaaherra Vladimir von Frederickz’iltä, joka oli aatelinen. Samassa kauppakirjassa on perintökirja, joka antaa oikeuden ostajan jälkeläisille asua tilalla.  Kauppakirja on kirjoitettu suomeksi ja ruotsiksi.
Tilan ostaja on ostanut Veikkola nimisen maatilan itselleen, jotta saisi tienattua elantonsa maanviljelystä.  Tila on kulkenut suvussa aina sotaan asti, jolloin asukkaat lähtivät Perheniemeen evakkoon.
Ylipäätänsä tuohon aikaan maan omistaminen on yhteiskunnallisesti iso asia, koska harvoissa maissa maan omistaminen ja sen periminen oli mahdotona.
Lähdekriittisesti kauppakirja on hyvä lähde, koska se on virallinen asiakirja.





Esine 3 : Pumppumeisseli, joka on noin 50- vuotta vanha. 

Pumppumeisselin tekijä on Stanley Works, Sheffield, Englanti. Nykyään Stanley Works tunnetaan nimellä Stanley Black & Decker.
Tuon ajan teollisuus oli kehittynyt ja kehityksen näkee työkaluissa. Meisselin merkitys on ollut sitä käyttäneelle henkilölle aikalailla sama kuin yhteiskunnalle silloin. Pumppumeisseli vei ruuvaamisen uudelle tasolle ja siitä tuli helpompaa ja nopeampaa. 


1 kommentti:

  1. Esineiden ja aikakausien taustat on selvitetty hyvin. Tehtävänannon muihin kohtiin on paneudettu melko pintapuolisesti, esimerkiksi esineiden mikro- ja makrohistoriallisia merkityksiä on pohdittu melko suppeasti.

    - Juhani, Veera ja Inka

    VastaaPoista