perjantai 10. huhtikuuta 2015

ESINEET: Kaisa ja Heini

Kaisan esine:
Valtakirja Kaurakosken vesivoiman ja kosken käytöstä 1953. Esineen merkitys on ollut vakuuttaa että oikeus on todella myyty.
1950-luvun Suomi alkoi teollistumaan. joten rakennettiin Mankalan vesivoimalaitos, jolle veden käyttöoikeus myytiin.  Vesivoimaoikeuksia myivät muutkin naapurit tuolloin, mutta kaikki eivät myyneet niitä heti vaan tavallaan antoivat ne ”vuokralle”, jolloin vesivoimaoikeudesta oli hyötyä vielä tulevaisuudessakin, kun siitä saatiin jatkuvasti rahaa. Kyseiset henkilöt, Tyyskät, kuitenkin päättivät myydä koko käyttöoikeuden kerralla, jolloin he saivat kaikki rahat heti käteen ja he pystyivät ostamaan jotakin tarpeellista, kuten vaikka traktorin. Talvisodassa Suomi menetti paljon voimalaitoksia, joten niitä piti rakentaa joten Mankalan voimalaitos oli tarvittu ja sen takia vesiosuuksia ostettiin maatiloilta.
Suuremman mittakaavan merkitys kyseisellä paperilla voi olla hyvinkin suuri, sillä Oy Mankala Ab joutui oikeudenkäyntiin vesivoiman käyttöoikeuksiin liittyvistä asioista, jolloin kyseinen paperi on voinut olla todisteena käyttöoikeudesta.
Valtakirja on jäljennöksen jäljennös ja on ollut luultavasti jonkun kauppakirjeen liitteenä, mutta neljä ihmistä on todistanut sen aidoksi. Esine löytyi kaupan osallisen perilliseltä.

Heinin esine:
 Tuohireppu. Alkuperästä ei ole tietoa, mutta luultavasti erittäin vanha. Luultavasti 1900-luvun ajalta. Mahdollisesti joku kaukainen sukulainen on voinut tehdä sen. Reppu on voitu tehdä vapaa-ajalla muuten vain ns. puhdetyönä. Tuohireppua on käytetty ihan niin kuin nykyäänkin reppua eli tavaroiden kantoon. Arvelisin, että se on kulkenut mukana metsällä eväsreppuna yms.  


Ei ole varmaa tietoa mistä esine on oikeasti peräisin ja sitä ei voi oikein liittää mihinkään tiettyyn aikakauteen tarkalleen.

1 kommentti:

  1. Kaisan esineestä eli valtakirjasta oli kerrottu selkeästi,mihin sitä oli tarvittu ja selvennetty sen sisältöä. Heinin esineestä oli kerrottu suppeasti, että olisi voinut etsiä lisää tietoa netistä esim. Tuohirepun historiasta.

    VastaaPoista