perjantai 10. huhtikuuta 2015

HISTORIAN KÄYTTÖ: Vilma Juhani Heini


1.      Yhdysvaltojen osavaltioiden historioita on vertailtu toisiinsa, niin kuin myös Euroopan ja Yhdysvaltojen historioita. Suurien alueiden historian vertailussa lukija saa käsitystä niiden entisestä ja nykyisestä vaikutusvallasta. Mainitaan Vietnamin sota esimerkkinä tapahtumasta Amerikan historiassa. Käsitellään poliittista historiaa ja muun muassa Amerikan entisiä presidenttejä. Yhdysvaltalaiset haluavat piilotella osittain synkkiä historiansa hetkiä, jotta Yhdysvalloista olisi mahtipontisempi ja positiivisempi kuva. Yhdysvaltalaiset ovat myös hyvin isänmaallisia. Esimerkiksi Vietnaminsotaa halutaan peitellä, koska se hävittiin. Intiaani sotia ja orjuuden ajat halutaan ottaa pois rasistisen ja epätasa-arvoisen historian takia.

2.      Historian avulla tekstistä pyritään tekemään uskottavampi, ja historian avulla pyritään avaamaan lukijalle kokonaisuutta: sitä miten asiat ovat olleet aiemmin, ja miten ne ovat nyt. Historiaan vetoamisella pyritään vaikuttamaan ihmisten poliittisiin kantoihin. Historian avulla artikkeli pyrkii myös luomaan lukijalle paremman näkökannan Yhdysvalloista.

3.      Tämä artikkeli kuuluu sisäpoliittisen motiivin (Yhdysvaltojen oman osavaltion koulukohtaisiin muutoksiin), ja julkisen historiakulttuurin (Coloradon halukkuus muuttaa historianopetusta) typologiaan. Artikkelissa esiintyy myös yhteiskunnallisia kommentteja ja puheita esim. ihmisten protesti historian pimityksestä.


4      Kansalaiset korostavat että jos historiasta pyyhitään jotain asioita pois, vaikuttaa se koko kuvaan historiasta. Artikkelissa todetaan, että ihmiset voivat myös oppia vanhoista virheistään historian avulla, ja siksi on huonoksi pimittää entiset virheet. On siis tärkeää opettaa nuorelle kaikki puolet historiasta. Historian avulla voi kohottaa kansantunnetta ja vahvistaa ihmisten identiteettiä. 

1 kommentti:

  1. Historian avulla 2 ja 3 kohtiin olisi voinut lisätä sisältöä. 1 kohta oli monilla esimerkeillä kyllästetty ja siksi se oli hyvä.

    VastaaPoista