perjantai 10. huhtikuuta 2015

ESINEET: Heikki, Katarina, Minna

Heikki: Pyykkilauta
·       1800-luvulle, sillä esineeseen on maalattu vuosiluku, joka on 1789.
·       Sillä on mankeloitu vaatteita. Esimerkiksi märkä lakana rullattiin jonkun ympärille ja sitten esineellä mankeloitiin lakana suoraksi. Se kuului isäni vaarille ja hän on ostanut sen jostain luultavasti koristeeksi, sillä tuollaisia ei enää käytetty silloin. Yleisesti tuona aikana samanlaisia esineitä käytettiin kodin hoidossa.
·       Esineellä on maalauksen vuosiluvun mukaan kohtalaisen pitkä historia. Tämä saattaa siis vaikuttaa siihen hieman negatiivisesti, että onko esineen historia niin luotettava.

Minna: Kansakoulun opintokirja
·       1950-luvulle, sillä opintokirjaan on merkattu vuosiksi 1950–1958.
·       Se on toiminut kansakoulun todistuksena ja sinne kirjoitettiin kaikki kouluarvosanat. Se kuului isoisälleni ja hänen menehtymisensä jälkeen se siirtyi äidilleni. Siitä selviää, minkälaisia oppiaineita tuona aikana on opiskeltu. Siitä selviää myös, mistä isoisäni on koulussa tuona aikana pitänyt.
·       Se on mitä luultavammin totta, koska se on henkilökohtainen ja samankaltaisia ”opintokirjoja” annetaan nykypäivinäkin.

Katarina: Sähkötön minisilitysrauta
·       1940-luvulle, sillä silloin se on suurin piirtein suvun tietojen mukaan valmistettu.
·       Sillä on opetettu lapsille käytännön asioita. Se on tehty raudasta ja puusta ja lapset ottivat sen avulla esimerkkiä vanhemmilta, miten myöhemmin tulisi silittää vaatteita. Äitini vaari teki sen äitini tädille lahjaksi, joka vuosien saatossa on siirtynyt myös minulle. Merkitys oli sama yleisellä tasolla kuin yksityisellä henkilöllä. Erityisesti maaseuduilla tehtiin samantyylisiä aitoja esineitä – myös muitakin kuin silitysrautoja – jotta lapset oppisivat pienestä pitäen talon tavoille.

·       Esineellä on vielä aika lyhyt historia, joten se on siltä kannalta luultavammin totta. Lisäksi se on kulkenut suvussa eikä ole tullut jostain aivan muualta, joten tarinat siitä ovat niin sanotusti luotettavammat kuin satunnaiselta henkilöltä saadut. Esineen ulkonäkökin myös viittaa siihen, ettei se ole nykyaikainen.
2 kommenttia:

 1. Hienot esineet olette löytäneet!

  Olemme niin samaa mieltä kanssanne kuin vain voi olla, joten meillä ei ole mitään lisättävää.

  t. Titta, Visa ja Susanna

  Kivaa loppu iltaa ♥

  VastaaPoista
 2. Oikein kauniita ja historiallisia esineitä teilläkin!
  Ryhmätyöskentely on nähtävästi toiminut erittäin hyvin ja on saatu aikaan paljon hienoja kuvia sekä lauseita.
  Kiitos oikein hyvästä seurastanne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111111111111111111 :3333
  t. RiikkaMiiaEemeli

  VastaaPoista