perjantai 10. huhtikuuta 2015

ESINEET: Toni, Arto, Vilma

Puuhöylä

Makrohistoriassa puuhöylillä on ollut paljon käyttöä ennen koneellistumista ja sähköisten työkalujen yleistymistä. Puuhöylät ovat olleet pääasiassa käsityöläisten ja kirvesmiesten keskuudessa. Puuhöylän käyttö on helpottanut ja nopeuttanut erilaisten käsitöiden tekoa.

Mikrohistoriassa tämä kyseinen puuhöylä on ollut tärkeä työkalu. Sitä on käytetty 40-luvusta eteenpäin, isäni isoisäni toimesta. Tämän merkkistä puuhöylää (Erik Anton Berg) on valmistettu jo 1800-luvun puolivälin jälkeen Ruotsissa Eskilstunassa. Isäni isoisä on ostanut sen Helsingistä, todennäköisesti käytettynä, koska kyseisen merkkiset puuhöylät olivat arvokkaita. Hän on saattanut hankkia kyseisen höylän koska, ne olivat tunnettuja laadustaan. Hän käytti sitä arjessaan, erilaisten käsitöiden teossa ja esimerkiksi oman talon rakentamisessa.

Sodanajan sanomalehdet vuosilta 1940 ja 1941

Ajan sanomalehdet keskittyivät pääosin sodan ja sen tapahtumien uutisointiin suomalaisten näkökulmasta. Uutiset pyrkivät tiedottamaan suomen kansalaisia sodan kulusta yksityiskohtaisesti, jotta he saivat tiedon siitä kuinka heidän läheiset pärjäsivät rintamalla. Uutiset pyrkivät rohkaisemaan suomalaisia kertomalla sodan kulusta positiivisesti siten että se menisi hyvin ja olisi kohta voitettu. Ne kertovat enimmäkseen voitoista sekä vihollisen kärsimistä tappioista ja jätetään kertomatta oma menetykset. Toisessa lehdessä on kertomuksia rintamalta sotilaiden kirjoittamina joissa venäläisiä ”ryssiä” kuvataan pahoina ja heikkoina sekä heihin suhtaudutaan negatiivisesti.

Sen ajan lehdissä uutisoitiin erittäin vähän ulkomaiden tapahtumista vaan keskityttiin kotimaahan. Uutiset eivät myöskään pyrkineet viihdyttämään tai houkuttelemaan lukijaa vaan ne olivat asiaperäisiä. Toisin kuin nykyajan lehdet jotka keskittyvät viihde- ja ulkomaanuutisiin. Ajan lehdet sisältävät vain vähän mainoksia ja niiden tilalla on työpaikka- ja asuntoilmoituksia kun nykyajan lehdet ovat täynnä erilaisten tuotteiden mainoksia.


Lehdet myös periaatteessa pyrkivät sensuroimaan tapahtumia kertomalla vain niiden positiiviset puolet tai jättämällä kokonaan kertomatta jotta ne vaikuttaisivat parhailta suomalaisten näkökulmasta. Sen takia niihin ei voi luottaa täysin historiallisen tiedon lähteenä koska ne saattavat vääristää tapahtumien kulkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti