perjantai 10. huhtikuuta 2015

HISTORIAN KÄYTTÖ: Antti, Jenna, Katarina, Rasmus R

1.     Materiaali käsittelee talvisodan vaiheita, taktiikoita ja tunnelmia aika perusteellisesti. Venäläiset ajoittivat hyökkäyksensä huonosti sääolosuhteisiin nähden, lumimyräkät ja kova pakkanen haittasivat suurten joukkojen liikkumista ja resurssien mukana pysymistä. Stalin aliarvioi suomalaisten taistelutahdon ja valmiuden kuolla isänmaan puolesta. Suomalaiset myös osasivat iskeä sine missä se eniten tuntui. Muun muassa mottitaktiikoita käytettiin menestyksekkäästi venäläisten joukkoja vastaan. Tarkka-ampujat käyttivät taitavasti hyödykseen maastoa ja näin pakottivat venäläiset paikoitellen vetäytymään. Suomalaiset käyttivät menestyksekkäästi improvisoituja aseita panssarivaunuja vastaan, kuten molotovin cocktail ja perinteinen koivuhalko. Myös pelottelutaktiikoita käytettiin ahkerasti venäläisiä vastaan, usein vartijoita tapettiin vain muiden pelotteluksi.
2.     Laulu vaan kertoo tapahtumista melko realistisesti, mutta hieman enemmän suomalaisia myötäillen. Laulu kyllä on pienimuotoinen kunnianosoitus suomalaisia ja varsinkin suomalaisten sisua ja taistelutahtoa, ylivoimaisesta vihollisesta huolimatta, kohtaan.
3.     Sisäpoliittisesti niin, että se pyrkii kertomaan suomalaisille kuin hyviä sotaveteraanit olivat. Ulkopolitiikkaankin myös, sillä he yrittivät kertoa Suomen sisusta ja taistelutahdosta, vaikka heillä oli paljon suurempi vastustaja.

4.     Siinä kerrotaan historian tapahtumista myös raakojen taktiikoiden puolesta ja sillä pyritään varoittamaan tulevaisuuden sodanjanoisia kansoja, että mihin se johtaisi. He myös pyrkivät herättämään suomalaisissa tunteita talvisodan tapahtumilla ja opettamaan sen avulla talvisodasta. Talvisotaa ja sen tapahtumia on pidetty historiallisesti niin tärkeinä, että on tehty siitä kertova laulu. Sen sanoitukset on kirjoitettu englanniksi ja ne löytyvät myös saksaksi, joten tästä voidaan olettaa, että laulu on tarkoitettu muillekin kuin suomalaisille. Sen avulla halutaan tuoda tapahtumat myös muun maailman tietoisuuteen ja näin ehkä hieman pönkittää Suomen asemaa globaalisti.

2 kommenttia:

 1. Lyhyt ja ytimekäs teksti. Ensimmäisessä kohdassa olisimme toivoneet hieman enemmän selityksiä, sillä nyt kohta jää hieman sekavaksi ja tönköksi, eikä teidän pointtinne tule kovin hyvin esille. Muuten kerrotte muista kohdista hyvin, ehkä hieman liian lyhyesti. Olisitte varmaan saaneet tekstiinne enemmän sisältöä. Pointtinne kuitenkin tulevat muuten hyvin esille, ja hyvän huomion teitte esimerkiksi suomalaisten voitontahdosta.
  Harmittavaa, että raporttinne kuitenkin jäi kovin lyhyeksi :(
  Mutta muuten kelpo teksti! :)
  T: Tiina Parkkila Tiia Toikka & Miia

  VastaaPoista
 2. Kyllä on nyt aika suppea aiheesta olisi voinut saada enemmän irti. Aiheesta on kyllä kiroitettu oikeata asiaa, mutta aivan liian vähän.

  VastaaPoista