perjantai 10. huhtikuuta 2015

ESINEET: Juhani, Veera & Inka

Juhani Finskas - Kotijuustomuotti
Juhanin esineenä on hänen isänäidinäidin kotijuustontekoastia. Esine on noin 100- vuotta vanha. Esine edustaa vahvasti vanhanajan omavaraistalouteen liittyvää arkista ruuanlaittoa. Vanhan ajan omavaraistaloudessa kaikki ruoka on tuotettu itse, ja kaikki ruuanteko on myös omalla vastuulla. Kaikki kulhot, mukit ja ym. ruuanlaittovälineet ovat olleet tärkeässä roolissa.
Isoisoäitini on myös ollut ison maatilan emäntänä, ja hoitanut monille kymmenille työmiehille ruokaa, tätäkin muottia apuna käyttäen. Tällaiset kotiruoantekovälineet ovat olleet tärkeitä myös omalle isoisoäidilleni jokapäiväisessä ruoanlaitossa.
Niin kuin kaikilla ruuanlaittovälineillä mitä ennen vanhaan on ollut, tämäkin esine on ollut tärkeässä roolissa, ja melkein jokapäiväisessä käytössä. Muotti on tarkkaan käsintehty, niin kuin kaikki vanhat keittiövälineet. Saumat ovat tarkasti rakennettu, jokainen sauma tarkasti mitattu ja hiottu paikoilleen. Pohjassa on koristekaiverrus mikä saa tehtyyn juustoon hienon kaiverruksen.
Juustomuotti on todennäköisesti aito, koska olen kuullut siitä itse kerrottavan, ja se on selvästi vanhan näköinen. Se myös näyttää ja vaikuttaa samoilta kun muut kotijuustomuotit. Materiaalit ovat kuluneita, naulat ovat ruostuneet ja muotti on muutenkin kuluneen näköinen.
 Veera Lehtinen - Valokuva höyrylaivasta
Veeran esine on valokuva höyrylaiva Iitinvirrasta. Valokuva on noin vuodelta 1938. Höyrylaivaa on käytetty puiden hinaamiseen lauttoina eli pyräinä. Laiva on kuljetettu Helsinki-Pietari junaradalta Jokuenkylän kautta Leininselälle. Kuvassa olevat henkilöt ovat laivan miehistöä ja Jokuenkyläläisiä ja he ovat olleet mukana siirtämässä laivaa. Laivan päällä istuvat miehet ovat miehistöä ja hattupäinen mies on laivan kapteeni. Kuvaajasta ei ole tietoa.
Jonkun laivan miehistöön kuuluvan henkilön näkökulmasta, on kuvan tapahtumalla ollut hyvin suuri merkitys. Laivalta hän on saanut työpaikan ja laivan kuljettaminen ympäri Suomea on ollut mielenkiintoinen ja jännittävä tapahtuma. Kun taas kyläyhteisön näkökulmasta tapahtuma on ollut myös hyvin suuri, koska laiva on kuljetettu hyvin läheltä ihmisten koteja sekä vielä kaiken lisäksi kyläläiset ovat saaneet olla mukana auttamassa sen siirtämisessä.
Kuvaa tuskin on lavastettu eikä sitä ole pyritty muokkaamaan mitenkään eikä myöskään kuvalla pyritä antamaan väärää tietoa. Kuvassa ainoana ongelmana on se, että laivan koosta voi saada väärän käsityksen.

 Inka Tuomainen - Yhteishyvä aikakausilehti
Inkalla on esineenä vuonna 1945 ilmestynyt aikakausilehti Yhteishyvä, joka on julkaistu helmikuun toisena päivänä. Tuohon aikaan lehdet olivat tärkeitä tiedon välittäjiä. Lehti sijoittuu jatkosodan jälkeiseen aikaan, jolloin Lapin sota ei vielä ollut loppunut. Lehdessä ei kirjoiteta sodasta, lähinnä muista arkisista, tavallista ihmistä kiinnostavista asioista: ajankohtaisista ilmiöistä, paikallisista uutisista ja ihmisistä. Lehdessä on artikkeleita muun muassa kuolleesta Kanslianeuvos Niilo Liakkasta, vinkkejä puutarhan ja kodin kunnostukseen, mielipidekirjoituksia nuorisosta, mainoksia ja sarjakuvia.  
    Lehti on antanut lukijalle viihdykettä ja informaatiota. Laajemmasta näkökulmasta ajateltuna lehti on ollut hyvä väylä tiedon kululle, niin tärkeille valtakunnallisille aiheille, huumorille, vinkeille ja mainostajille. Se kertoo aikansa kaupankäynnistä, uusista tuotteista, tavoista hoitaa arkipäiväisiä asioita (esimerkiksi tehdä saippuaa) ja ihmisisä kiinnostaneista aiheista.
Lehti, aivan kuten nykypäivänkin lehdet, saattaa antaa puolueellisen näkökulman aiheistaan, etenkin kantaaottavissa artikkeleissaan. Toimittajat ovat valinneet lehden sisällön jostakin syystä, heillä on ollut jokin tavoite teksteilleen. Lisäksi lehteen päätyneet mainokset saattavat ohjata lukijaa muuttamalla heidän kulutustottumuksiaan. Lehden kunnosta, sisällöstä ja taustatiedoista voidaan päätellä sen olevan aito.
    Ei kommentteja:

Lähetä kommentti