perjantai 10. huhtikuuta 2015

HISTORIAN KÄYTTÖ: Santeri, Jaakko ja Inka

Iron Maiden - Two minutes to midnight

Two minutes to midnigth on englantilaisen Iron Maiden heavymetal yhtyeen vuonna 1984 julkaisema kappale, joka on vahvasti sodan- ja politiikanvastainen. ”Two minutes to midnight” viittaa ns. Tuomionpäivän kelloon, joka on Chicagon yliopiston seinällä roikkuva, ydintuhon läheisyyttä havainnoillistava kellotaulu. Keskiyö kuvastaa ihmiskunnan tuhoutumista ydinsodan seurauksena. Syksyllä 1953 kello siirtyi kahden minuutin päähän keskiyöstä sekä Yhdysvaltojen että Neuvostoliiton testatessa H-pommeja vain kuukausien aikaerolla.
       Kappale ottaa vahvasti kantaa valtioiden ydinohjelmiin ja niistä mahdollisesti seuraavaan ydinsotaan ja sotaan yleisesti.  Sen lyriikat ovat täynnä vastenmielisiä mielikuvia aiheuttavia ilmauksia, kuten:”To kill the unborn in the womb, - -, the napalm screams of human flames, --, we oil the jaws of the war machine and feed it with our babies.”
      Kappaleessa viitataan muutamaan historialliseen tapahtumaan, teokseen ja vaikuttajaan, esimerkiksi kauheuksista tunnettuun saksalaiseen Bergen-Benin keskitysleiriin, Grimmin veljesten karuun tarinaan kultaisesta hanhesta ja demoneihin. Viittaukset vahvistavat kuuntelijan saamaa mielikuvaa kappaleen synkkyydestä. Negatiiviset, monille tutut aiheet tekevät kappaleen sanomasta helpommin lähestyttävän ja ymmärrettävän, mutta kuitenkin tulkinnanvaraisen. Lisäksi viittaukset muistuttavat ihmisen historian hirmuteoista ja siitä, että maailmassa tapahtuu jatkuvasti samankaltaisia kauheuksia. Tällä pyritään vaikuttamaan kuuntelijoiden ihmiskuvaan ja ajatuksiin sodasta ja sen moraalisuudesta.
Historialliset vaikutteet tekevät ongelmasta myös todellisemman, sillä ne huomauttavat, että ihminen on ennenkin onnistunut tekemään esimerkiksi holokaustin tapaisia hirveyksiä. Kappaleen sanoma ei välttämättä välittyisi niin vahvana ilman viittauksia

    Kappaleen kuvaus sodan mielettömyydestä sitoo sen historiapolitiikan typologioista historian julkaisuihin, joilla on universaalin hyvän motiivi. Kappale pyrkii herättämään ihmiset todellisuuteen sodan järjettömyydestä, ja siten vaikuttamaan ihmisten toimiin maailmanlaajuisesti. Lähteet: 
https://www.youtube.com/watch?v=2IfM6HM2rRs
http://fi.wikipedia.org/wiki/2_Minutes_to_Midnight
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Goose
http://lyrics.wikia.com/Iron_Maiden:2_Minutes_To_Midnight
https://drive.google.com/file/d/0B9LGkb19Kj8RU3ZPMV9YbEtoVFk/view

1 kommentti:

  1. Erinomaista pohtimista ja perustelua! :)

    T. Anni, Jemina, Laura ja Eemeli

    VastaaPoista