perjantai 10. huhtikuuta 2015

ESINEET: Eemeli, Riikka, Miia

Eemeli: Inkiväärijauhepurkki:
1.     Oletetaan että on valmistettu vuodesta 1876. Konteksti on ruoan valmistus.
2.     Mausteen säilyttäminen. On ostettu Luhangasta. On kuulunut Helfrid Salomaalle. Helfrid syntyi 1909 ja kuoli 1998. Siihen aikaan on ollut varmaan melko yleinen mauste. Kooltaan pieni purkki, joten ei kumminkaan ole käytetty hirveästi.
3.     Kyljessä olleesta vuosiluvusta ei ole varmuutta mitä se tarkoittaa. Purkki on huonokuntoinen, joten se on oletettavasti melko vanha.
Riikka: Maarekisteriote
1.     Vuonna 1934 tehty kauppakirja tontista. Konteksti on todistamiseen, että omistetaan maata.
2.     Asuminen ja työllistäminen. Tontti sijaitsee Luhangassa. Tontille kuuluvat asiat: Talo, navetta, savusauna, talli ja metsää. Kuului Hilma Nikkiselle ja Toivo Ahoselle. Hilma syntyi 1900 ja Toivo syntyi 1896. On ollut tulonlähteenä muillekin kuin tontin omistajille. Kotipaikka ja elinkeino
3.     Papereissa on allekirjoitukset, päivämäärät, todistajat, ketä kuului perheeseen ja hyvin laajasti kerrottu kaikki. Myös lakipykäliäkin on laitettu ja kerrottu.
Miia: Sanomalehti
1.     Sanomalehti on vuodelta 1928. Kertoo ihmisten sodan pelosta, ”koska tulee uusi sota” ja sodan jälkeisestä elämästä.
2.     Informaatio ihmisille. Lehden nimi on Yhteishyvä. Lehti on lähetetty Kausala, Haapakimolan S. Sippuun. Lehti on päätynyt Otto Tuomiselle muuton yhteydessä vuonna 1980. Lehdet löytyivät kaupasta.  Toimeentulo lehden tekijälle sekä myyjälle.  

3.     Sanomalehteen pitää aina kirjoittaa totta, eivätkä lehdet vaikuta itsetehdyiltä, joten se on oikeaa tietoa. Lehti on huonossa kunnossa, josta huomaa lehden vanhuuden sekä fontti on vanhaan tyyliin kirjoitettu. Joistain sanoista voi olla vaikea saada selvää, sillä lehti on hieman kärsinyt joistain kohdista. 

1 kommentti:

  1. Hyvin tietoa esineistä. Myös hyvät esineet, jotka olivat mielenkiintoisia. Tehtävien järjestely selkeää, mutta olisi voinut lisätä kappalejaot selkeyttämään tekstiä vielä enemmän. Hyvin olette myös saaneet pohdintoja.

    T. Tiia ja Jemina

    VastaaPoista