perjantai 10. huhtikuuta 2015

HISTORIAN KÄYTTÖ: Iivo, Elina, Heikki, Minna

Canal+ leijona-mainos, (materiaali 11.)
Meidän materiaalissamme mainostetaan Canal+:aa, jolta voisi seurata kiekkoleijonien taivalta kohti uusia voittoja. Siinä viitataan sota-ajan värväystoimintaan sekä miesten velvollisuuteen osallistua sodassa sotaan ja tässä tilanteessa siis jokaisen velvollisuuteen kannustaa Suomi voittoon.
Tällä sota-ajan vertauksella luodaan dramaattisuutta ja suuruutta, että taistelu voitosta on yhtä kovaa kuin taistelu sodan voitosta. Mainoksesta tulee samalla vaikuttavampi, kun siihen löytyy sodan kaltainen tausta.
Mainoksen tilanne, jossa mies eroaa perheestään, vetoaa vahvasti tunteisiin ja saattaa saada ihmisiä ostamaan kanavapaketin. Tämä luo myös taistelutahtoa ja saa kylmät väreet ja veren kuohumaan. Velvollisuuden tunto saattaa myös herätä mainoksesta ja saa siis aikaan tunteen, että on jokaisen velvollisuus kannustaa leijonia.
Huudahdus ”taivas varjele mitä sieltä tulee!” saattaa muistuttaa Mertarannan legendaarisista selostuksista ja siten herättää ajatuksen, että Mertarannan selostuksia on kuultava ja kanavapaketti on ostettava.
Sotavertauksella pyritään siis herättää Suomen kansa kannustamaan kiekkoleijonia sekä ostamaan canal+:n kanavapaketti. Sillä pyritään herättää sota-ajan ajatuksia, ”kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta”. Yhteisöllisyyden tuntua, taistelutahtoa, raivoa sekä suomalaista sisua.
Mainoksessa leikitellään vahvasti tutuilla sodan ajan kuvilla, (lopetuskuva on lähes suoraan taistelutovereiden kansikuvasta). Jääkiekko on Suomen tärkeimpiä lajeja ja sitä mainostetaan usein sotakuvilla. Tämä vahvistaa kulttuurinationalismia. Mainoksessa on siis paljon suomelle tyypillistä sotakuvaa, joka on jopa maailmalla tunnettua (suomalainen sisu). Sitä käytetään sillä sota-ajat ja taisteluasenne on suomalaisilla lähellä sydäntä ja sillä saadaan suuri vaikutus Suomen kansaan.
kulttuurinationalismi vahvistuu sotakuvilla

Historialla pystytään vetoamaan ihmisiin joko tunteisiin vetoamalla tai faktalla. Se on siis tärkeä vaikutuskeino yhteiskunnassa niin mainostajilla ja politikoilla. Vertaamalla historian tapahtumia nykyisiin voidaan ennustaa tulevaa, niin rahapoliittista kuin geopoliittista. Lisäksi erilaisia hallintotapahtumia voi ennustaa. Historiasta on paljon kulttuurillisia rikkauksia säilynyt myös meille asti ja historiasta voi ottaa oppia esim. hallintoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti