perjantai 10. huhtikuuta 2015

ESINEET: Santeri, Anni, Sanna


Santeri: Vuoden 1677 ruotsalainen kuparikolikko.
Arvoltaan 1 ”ör” eli 1 äyri. Kolikossa lukee kirjaimet C.R.S. Kolikossa on myös kirjaimet SM, joka tarkoittaa ”silver mynt” eli hopearaha. Hopeaa kuparirahassa on vain murto-osa sen painosta. 1600-luvulla, jolloin kolikko oli käytössä, Ruotsi nousi tilapäisesti eurooppalaisen suurvallan asemaan. Kolikkoa käytettiin maksuvälineenä. Kolikosta ei saada tietää, kuka sitä on käyttänyt ja kuinka kauan se on ollut käytössä. Kolikosta ei saa varmaa tietoa juurikaan.

Sanna: Kansakoulun laskuoppi
Nestor Ojalan laatima kansakoulun laskuoppikirja on painettu noin vuonna 1912. Kirjassa itsessään ei lue varsinaista painovuotta, mutta tämä kyseinen vuosi löytyi netistä. Kirjan sisällöstä pystyy hyvin päättelemään että minkälaisia asioita siihen aikaan on opetettu kansakouluissa. Kirjasta ei löydy paljoa tietoa, sillä en ole varma että mistä se on kulkeutunut meidän perheeseemme. Se on kuitenkin ollut meillä jo pitkään.

Anni: Neljä kuvaa vuodelta 1953
Kuvat ovat heinätöistä, marjamatkalta, maitokannujen viemisestä lypsypaikalle ja viimeisessä on neljä sisarusta. Kuvat kertovat millaista arki on ollut vuonna 1953. Niistä myös näkyy millaista vaatetus on ollut maaseudulla tuohon aikaan ja miltä maaseudulla on näyttänyt.

   Ensimmäisessä kuvassa heinätöissä pellolla on kolmesta sukupolvesta ja perheen pienempiäkin on mukana eli kaikki perheessä tekivät töitä tuohon aikaan nuoremmasta vanhempaan. Kuvassa heinätöitä tehdään viikatteilla eli se kertoo sen, ettei koneita vielä pahemmin ollut. Toisessa kuvassa nuoret pojat ovat viemässä maitokannuja lypsypaikalle eli siinäkin tulee ilmi kuinka kaikki osallistuivat arkiaskareisiin. Marjamatka kuva näyttää sen, että ruuanhankinta ja moni tekeminen oli omavaraista.


1 kommentti:

  1. Esineet ovat hyvin esitelty. Ehkä olisi voinut hieman enemmän kertoa, koska ovat niin mielenkiintoisia ja niistä varmasti tietoa paljon löytyykin. Kuitenkin mukava teksti ja mielenkiintoisia ja erilaisia esineitä teillä.

    VastaaPoista