perjantai 10. huhtikuuta 2015

HISTORIAN KÄYTTÖ: Arto, Noora, Ilari, Riikka


Roope Ankan elämä ja teot

Roope ankan elämä ja teot kirjan tarinat on kirjoitettu historian kautta todellisten tapahtumien pohjalta. Don Rosa on sijoittanut Roope Ankan erilaisiin historiallisiin tapahtumiin seikkailemaan ja pyrkii sen kautta kertomaan historiaa viihdyttävällä tavalla. Roope Ankka itse on fiktiivinen hahmo todellisten historian henkilöiden ja tapahtumien ympäröimänä. Tarinat kerrotaan Roope Ankan näkökulmasta ja niitä on muokattu miellyttävämpään muotoon mutta jokaisesta tarinasta löytyy silti pohja historiasta. Meidän näkökulmastamme osa tarinoista kuitenkin käsittelee historian kannalta kohtuullisen merkityksettömiä asioita kuten esimerkiksi luku 2 joka käsittelee jokilaivoja jotka olivat käytössä Amerikassa.

Tarinassa klaaninsa viimeinen Roope Ankalla ja hänen suvullaan ei ole varaa ylläpitää heidän linnaansa ja ovat muutenkin huonossa asemassa jonka takia hänen täytyy lähteä Amerikkaan rikastumisen toivossa, jotta he saisivat rahaa linnan ylläpitoon. Todellisuudessa tarina viittaa Euroopasta alkunsa saaneeseen muuttoliikkeeseen jossa heikossa taloudellisessa asemassa tai maassaan syrjityt ihmiset lähtevät Amerikkaan paremman elämän ja rikastumisen toivossa kaukana omasta maastaan sekä sen ongelmista.

Tarinassa Julman maan jehu käsitellään muun muassa Roope Ankan uraa karjapaimenena. Karjan paimennus oli tärkeä elinkeino siirtolaisille, mitä Roopekin henkilönä edustaa. Tarinassa kuvataan karjapaimenien elämää ja arkea. Sarjakuvasta saa sen kuvan, että karjapaimenien elämä oli raskasta ja vaarallista; he esimerkiksi saattoivat kohdata karjavarkaita. Tämän lisäksi Roope tapaa oikeita historiallisia henkilöitä, kuten Jesse Jamesin ja Thedore Rooseveltin.

Tarinassa Klondiken keisari käsitellään Roope Ankan elämää Klondiken kultakuumeen aikoihin. kaivostoiminta alkaa yleistymään Amerikassa kun sinne muuttaneet siirtolaiset ovat asettuneet aloilleen ja huomaavat maaperän sisältävän runsaasti kultaa. Tämä saa aikaan kultakuumeen kun kaikki siirtolaiset lähtevät ryntäyksellä etsimään kultaa nopean rikastumisen toivossa. Joka johti voimakkaaseen kilpailuun kullanetsijöiden välillä jotka turvautuivat jopa äärimmäisiin keinoihin voittaakseen.

Tiivistetysti Roope Ankan elämä ja teot kuvaavat siirtolaisen elämää kun hän muuttaa Euroopasta Amerikkaan rikastumisen toivossa. Onnistuttuaan rikastumaan Amerikassa hän palaa takaisin sukunsa luokse Eurooppaan rikkauksien kanssa.

Sarjakuvien tekijää kiinnosti historian eri aihepiirit ja halusi jakaa niitä muille sarjakuvien muodossa tai, hän ei jaksanut itse keksiä täysin uuden aiheisia sarjakuvia. Sarjakuvien tekijä tekee sarjakuvista mielenkiintoisempia historian avulla. Don Rosa halusi kuvata historiaa Roope ankan kautta ja samalla Roope ankkaa historian kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti