perjantai 10. huhtikuuta 2015

HISTORIAN KÄYTTÖ: Elina, Suvi, Teemu

Talvisota on historiallinen tapahtuma ja se tukee tätä materiaalia. Materiaali pyrkii kunnioittamaan Talvisodan veteraaneja ja Talvisodassa ollutta hiihtoa. Talvisodan aikana sotilaiden piti hiihtää paljon rintamalla.
Talvisota kosketti jokaista suomalaista ja sodassa korostui suomalaisten yhteishenki. Suomalaisten yhtenäisyys syntyi kun jouduttiin yhtenä rintamana sotimaan Neuvostoliittoa vastaan sisällissodan jättämistä arvista huolimatta. Talvisotahiihdossa on pyritty korostamaan yhteishenkeä runsaalla osallistujamäärällä ja sillä, että hiihtoja on järjestetty eri paikkakunnilla vielä tänäkin päivänä.

Historiapolitiikan typologioista Talvisotahiihto kuuluu julkisten historiakulttuurin sisäpoliittiseen motiiviin, koska talvisotahiihdon tarkoituksena on luoda sisäpoliittista yhteishenkeä vieläkin niin kuin sodan aikana jouduttiin tekemään.

Talvisotahiihto pyrkii tuomaan esille talvisodan aikaisia vaikeita olosuhteita, kuten kylmyyttä ja vaikeakulkuisuutta lumessa, jolloin onkin jouduttu siis hiihtämään, kun muita liikkumiskeinoja ei juuri ole ollutkaan. Sotilailla on täytynyt olla hyvä fyysinen kunto, koska silläkin on ollut vaikutusta armeijan menestykselle talvisodassa.

Lisäksi talvisotahiihto tukee kansanterveyttä. Se nostaa ihmisten kuntoa ja on hyvää liikuntaa, joka ei ole edes kallista. He myös joutuvat kokemaan kuinka rankkaa on hiihtää armeijan puusuksilla ja pakkasen keskellä.

Historian arvo korostuu sillä että on järjestetty muistohiihto urheiden sotasankareiden muistoksi. Samalla kunnioitetaan heidän työtään itsenäisen isänmaan puolesta. He ovat kohdanneet kylmän ja rankan taipaleen ja ovat puolustaneet isänmaatansa viimeiseen asti. Sekin on myös arvokasta, miten Suomi on ollut pieni maa ja taistellut urheasti suurta Venäjää vastaan. Ja lisäksi se on pystynyt pitämään itsensä itsenäisenä, eikä joutunut Venäjän vallan alle.

1 kommentti:

  1. Tekstissä ei mainita lähdettä, mutta aihetta on käsetelty monipuolisesti, vaikkakin lyhyehkösti. Kolmannessa kappaleessa olisi voit laajemmin tuoda esimerkein esille hiihdon suuri merkitys Suomelle sodissa, ja historian arvoissa oltaisiin voitu mainita yhteishengen nousu vahvasti nationalistisen tapahtuman ansiosta. Joka tapauksessa tekstissä on otettu huomioon monipuolisia näkökulmia, mutta vähän suppeasti selittäen. (Y)

    -Jaakko, Santeri ja Inka

    VastaaPoista